Praktijkexamen rijbewijs B
Het praktijkexamen rijbewijs B
Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het rijexamen, zodat je weet wat je te wachten staat. Zo kan je vol vertrouwen het examen tegemoet treden, wat de kans op slagen zal vergroten.
Examenonderdelen
De rit zal ongeveer 40 minuten duren. De onderdelen van het examen zijn: zelfstandig route rijden, bijzondere manoeuvres, gevaarherkenning door situatiebevraging, zelfreflectie en milieubewust rijgedrag.
Zelfstandig rijden
Het onderdeel 'zelfstandig rijden' kan op drie manieren gebeuren, de examinator beslist hoe je het moet uitvoeren. Het rijden naar een coördinatiepunt is de eerste manier. Hier kan je al vooraf op oefenen, aangezien de drie coördinatiepunten die elke examenplaats heeft bekend zijn. Dit is bijvoorbeeld een park of een winkelcentrum.
De tweede manier is een clusteropdracht. Hierbij krijg je een reeks van routeopdrachten, minimaal drie en maximaal vijf.
Als laatste is er het rijden met een navigatiesysteem. Dit vraagt de examinator alleen als je hiermee hebt geoefend. Niet alle rijscholen hebben de beschikking over een navigatiesysteem.
Raak niet in paniek als je het einddoel niet bereikt, de examinator kijkt vooral of je verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.
Bijzondere manoeuvres
Er zijn drie bijzondere manoeuvres, op het examen moet je er twee uitvoeren. Bij de omkeeropdracht moet je de auto keren, je mag zelf de plaats kiezen waar je dat doet en hoe je het doet, bijvoorbeeld via een bocht achteruit of een halve draai. De examinator beoordeelt op veiligheid en doorstroming van het verkeer.
Ook bij de parkeeropdracht mag je zelf kiezen waar en hoe je parkeert.
De stopopdracht houdt in dat je zo dicht mogelijk achter een ander voertuig stopt en daarna zelfstandig weer veilig verder rijdt. Je mag zowel aan de linker- als de rechterkant van de straat stoppen.
De examinator kijkt of je het technisch goed doet, maar beoordeelt vooral op de keuzes die je maakt, bijvoorbeeld waar je de auto stopt en op welk moment.
Gevaarherkenning door situatiebevraging
De examinator zal je vragen waarom je een verkeerssituatie hebt opgelost op jouw manier. Hij kijkt welke afwegingen je hebt gemaakt om tot je keuze te komen.
Zelfreflectie
Het onderdeel zelfreflectie weegt niet mee in de eindbeoordeling. Het is een vragenlijst die je invult voor het examen. Belangrijk is of je een realistisch beeld hebt van je sterke en zwakke punten in het verkeer.
Milieubewust rijgedrag
Je rijdt milieubewust door met een constante snelheid te rijden en maximaal gebruik te maken van het rollend vermogen van de auto. Dat houdt in dat je zo vroeg mogelijk schakelt (rond de 2000 toeren), zo ver mogelijk vooruitkijkt, tijdig het gas loslaat als je moet stoppen zodat de auto kan uitrollen in de versnelling van dat moment.
Tips
Bedenk dat de rit niet foutloos hoeft. Het gaat erom dat je veilig en zeker rijdt. Het belangrijkste is het kijkgedrag. Kijk goed, maar overdrijf dit niet want dat kan namelijk gevaarlijk zijn.
Kijk ver vooruit, zodat je de verkeerssituatie vooraf al kan inschatten en er niet door overvallen wordt.
Rijd zelfbewust en neem actief deel aan het verkeer. Geloof in jezelf en in de beslissingen die je neemt. Laat zien dat je de situatie meester bent en ga niet extra voorzichtig rijden. Zorg voor een goede doorstroming van het verkeer.
Wees uitgerust voor het examen. Ga geen uur rijden voor je examen aflegt, omdat je dan minder geconcentreerd zal zijn tijdens het examen. Een half uur oefenen is genoeg.
Tot slot
is jouw rijbewijs verlopen? Ook dan moet je (opnieuw) examen doen! Is jouw rijbewijs ingenomen? Dan hoef jij waarschijnlijk geen rij examen te doen.
Reacties
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}