Onderhoud gazon
Harken en vegen
In het voorjaar begin je met het aanharken van het gazon. Zo zorg je voor een schoon gazon. Vanaf het eind van het voorjaar tot in de zomer veeg je het gazon regelmatig aan met een takkenbezem. Wormenhoopjes verdwijnen en regendruppels worden van de bladeren afgeveegd. In de herfst veeg je het gazon stevig aan om het mos te verwijderen. Ook is het belangrijk om dan het afgevallen blad weg te harken.
Regelmatig maaien en mesten
Door aan het eind van het voorjaar vaak te maaien en dit vol te houden tot het midden van de herfst, zorg je ervoor dat je gazon er aantrekkelijk uit blijft zien. Twee- tot driemaal per week is dan voldoende. Te weinig maaien zal het gras verzwakken.
Als het gras nat is mag er niet gemaaid worden. Er blijven anders sporen in het gras achter en het kan de maaimachine blokkeren. De ideale maaihoogte bij een siergazon is 2 cm. Bij een gebruiksgazon is dat 3 Ã 4 cm. In evenwijdige banen maaien geeft het mooiste resultaat. Eerst in de lengte een baan en dan in de breedte een baan.
Mesten is ook erg belangrijk. Mesten heeft een herstellende werking en stimuleert de groei. Hierdoor ontstaat een dichte gezonde grasmat. Je kunt hier in het voorjaar mee beginnen. Verspreid de meststof wel regelmatig over het gazon, zodat het gras gelijkmatig groeit. Je kunt korrels gebruiken, maar ook vloeibaar bemesten.
Sproeien
Om een gazon in lange perioden van droogte krachtig te houden is het van belang regelmatig te sproeien. Niets is zo lelijk als een gazon met lelijke gele plekken. Eenmaal per week is dan voldoende. Doe dit aan het eind van de middag of aan het begin van de avond. Het beste resultaat krijg je met een sprinklerinstallatie. Je zorgt dan voor een goede verdeling van het water.
Bodemverbetering
Bodems die niet goed ontwateren moeten losgemaakt worden. Dit kun je het beste in het begin van de herfst doen. Je kan hiervoor een zogenaamde gazonbeluchter gebruiken, maar een gewone spitvork doet ook goed z'n werk. Hierdoor ontstaat een bodem die beter in staat is lucht vast te houden.
Onkruiden in het gazon
Een gazon is gevoelig voor onkruiden. Bekende zijn: klaver, paardenbloem en duizendblad. Als je je gazon voor het maaien goed aanharkt, zorg je ervoor dat de onkruiden overeind komen. Hierdoor kun je ze makkelijker wegmaaien.
Schimmels
Een goede verzorging van het gras zorgt er ook voor dat schimmels geen kans krijgen. Het is vooral belangrijk om het gras kort te houden. Als je dan ook nog eens een goede gazonmest gebruikt, zijn schimmels kansloos. Mochten er toch lelijke plekken ontstaan door de schimmel, dan is het van belang de plekken opnieuw in te zaaien. Het gazon goed beluchten voorkomt ook schimmels.
Alles op een rijtje
- In het voorjaar bezemen, zorgvuldig aanharken en dan maaien. Daarna mesten.
- In de zomer twee- tot driemaal per week maaien. Bij droogte flink sproeien.
- Tijdens de herfst blad bijeenharken en afvoeren.
- In de winter natte en bevroren gazons niet betreden en laatste blad verwijderen.
Tip voor aankoop tuin benodigdheden
Houd aanbiedingen in de gaten, zodat u goedkope beplanting kan aanschaffen. Dat
geldt ook voor uw dakterras planten.
Reacties
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}